Zonnepanelen

 

Als eerste openbaar gebouw op Schiermonnikoog wordt Het Dorpshuis voorzien van zonneenergie door de 24 panelen die op op het dak zijn geplaatst. Dankzij een actie van SDF (Samenwerkende Dorpshuizen Friesland) en energiebedrijf NUON werden in 2004 elf dorpshuizen voorzien van zo`n installatie, waaronder dus Het Dorpshuis. Het Dorpshuis hoopt hiermee per jaar 3000 kilowattuur per jaar te besparen en dat scheelt ongeveer 10% op de rekening.

 

Op de foto links ziet u de panelen op het dak en op de rechterfoto staat het bord dat naast de toegangsdeur van de bibliotheek te vinden is. Op dit bord kunnen voortdurend gegevens worden afgelezen. Op de eerste rij: totale opbrengst tot nu toe, op de tweede rij: omvang besparing kooldioxide-uitstoot en op de derde rij: opbrengst kilowattuur stroom op dat moment.

zonnepanelen

(foto: Eric Augusteijn)

 

Ook zijn de ramen in de grote en kleine zaal voorzien van nieuwe rolgordijnen, waarmee Het Dorpshuis voldoet aan de brandveiligheidseisen.

 

Bovendien is Het Dorpshuis nu voorzien van een klimaatbeheersingsinstallatie. Hiermee is de facelift van Het Dorpshuis voltooid. In een eerder stadium werden ook al nieuwe stoelen en tafels aangeschaft en werd er een nieuwe vloer gelegd.

 

Dit alles is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Friesland, het Oranjefonds en het VSB-fonds.